I would like to share my recipe on Rendang Ayam which I cooked recently.
Jom cuba, mudah je. Complicated part is when the rendang completed. Nak kena lap dapur. LoL.
Penyediaan dan bahan-bahan dari sumber Chef Hanieliza.
Bahan A:
- 1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
- 2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
- 1/2 cawan kerisik-ni kena tengok juga, kalau suka rendang jadi warna gelap, letak 1/2 cawan, kalau suka warna cerah sikit, 2 sudu pon dah cukup.
- 2 helai daun kunyit (potong halus)
- 5 batang serai (ketuk)
- 1 sudu kecil gula kabung (tambahan)
- Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):
- 3 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 3 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 15 tangkai cili kering
- 10 biji cili api-kalau suka pedas, boleh tambah
Cara Memasak:-
- Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
- Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisik, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
- Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
- Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
- Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat.
Lin pun beli buku ni. (^________^) Nak belajar masak. Nampak sedap rendang ayam ni, nanti nak try lah.
ReplyDeleteSgt best buku ni, bahan2 pon simple tp jadi. Hehe. Trylah, mmg sedap :)
Delete