Tuesday, March 8, 2011

Tips Kecantikan: Kesihatan Kulit

Oklah, ada yang email saya! That girl satu sekolah dengan saya dulu2 (nama dirahsiakan). To that sender, thanks for your compliment, saya tak rase saya deserve semua pujian itu, syukur pada Allah, Dia yang beri saya kesihatan kulit ni :)

Saya tak kedekut ilmu, jangan risau. Sebab tu saya create blog ini (even my hubby yang suggest I create blog, hehehe) =) OK lah, saya pernah terfikir nak share tips and petua yang saya amalkan untuk jaga kulit, tapi mungkin masa je penghalang untuk masa sekarang.

Ampun, saya share email kamu yang saya receive ye (saya terkejut receive email kamu):

"Salam, shila. Lama xjumpe! Nasib baik jumpa FB shila. Sihat x? Sukela bace blog shila tp silent reader jela, huhu. Shila, nak tanye, gane shila jaga kulit muka shila? XXX tengok dari sekolah sampai sekarang sama je, comey! Dah kawen ni, makin berseri2 plop. Tahniah ek! Rindu plak zaman sekolah dulu, XXX suke cubit pipi shila yang gebu tu, hukhuk. Share plz, carik kat blog, shila cume btau pasal facial je"

OK lah, shorten the long story, takut ade yang termuntah plak nak bace =)

1) Saya pengamal jamu. Ilmu ni dari sekolah menengah lagi, tapi dah masuk U dapat kawan dari Indonesia, anak tauke jamu, so lagilah membuatkan saya percaya dengan khasiat2 jamu.

Dari Jamu ni dalan bentuk bebola kecil sampailah sekarang dah tukar kaplet =)

Jamu Mustika Ratu yang saya amalkan, ada 2 jenis:
-Remaja Putri (untuk gadis yang belum berkahwin)
-Perawatan Wanita (untuk wanita berkahwin)

Photo source: MustikaSeri and Google

2) Manjakani-ramai yang tahu khasiat buah ni, kalau search kat Google pon, penuh keluar =) Tapi kat sini saya share apa yang saya amalkan ok, tujuan saya nak kekal awet muda. Rasanye, untuk yang berkahwin, anda perlu amalkan petua ni.
  • Buah Manjakani (cuci)
  • Buah Kurma
  • Gula Batu
Masukkan Air ke dalam periuk
Masukkan Buah Manjakani, Buah Kurma dan Gula Batu ke dalam periuk
Rebus dengan api perlahan
Lepas setengah jam, dah siap :)
Keledak Manjakani jangan tapis tau.

Air ni boleh minum sejuk /panas. Minum 2 kali sehari, siang+malam.

Manjakani kaya dengan tannin, asid tanik, anti-oksida, vitamin (terutama vitamin A dan C), kalsium, serat, protein, zat besi dan karbohidrat. Manjakani juga mengandungi unsur-unsur seperti astrigen, anti-mikrobial, anti-inflamasi, anti-oksida dan anti-radang. Besarnya kuasa Allah s.w.t.

My skin showed vast improvement after consuming Jamu and Manjakani instead of only supple my body with vitamins in pharmacy. Now 12 years of my journey with these thingy, I can safely say I am happy with my skin. Although there are occasional minor breakouts;( But those are pretty much manageable.

Yang lain2, dari segi kesihatan: Minum air secukupnya, tidur yang cukup + exercise.

P/S: Setakat yang saya baca, nak seri muka, bangun sebelum subuh-mandi dan kerjakan solat subuh apabila masuk waktu, ini yang paling berkesan (^_*)

7 comments:

  1. salam sis .. akak sgt cantik ! awesome :)
    patut lah sentiase cantik, jge kesihatan gune tradisional punya cara rupanya . thanks for sharing sis !

    can i know ur height & weight ? :)
    u'r very pretty ..

    ReplyDelete
  2. Wslm dear, thanks! Sume org pon boleh jadi cantik, pemakanan paling penting =) My height=158cm, berat 48kg ;)

    ReplyDelete
  3. tinggi kite same! tapi sy lg berat .. huaa :(

    sis, bile nk wt review pasal tudung mase tunang, nikah n resepsi .. koleksi make up, baju, pon boleh .. hehe

    ReplyDelete
  4. Hi Dear, thanks, yea baru notice belum share pasal my tudung! thanks2, I will prepare the special entry for u dear. Stay tune! For make up and baju will do soon =)

    ReplyDelete
  5. Xde side effect to first time user ker???

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum< to be more specific brape biji manjakani, kurma dan gula batu untuk direbuskan tu yek? time kasih

    ReplyDelete
  7. nak tanya:
    1. soalan sama dengan anonymous kat atas ni.
    2. akak makan dua2 jenis jamu ke sekarang?
    3. buah manjakani nak dapat kat mana?

    ReplyDelete